נשמח לתרום לכם ברגע שתפרסמו דו"ח רציני על מצב האשפוז הפסיכיאטרי בישראל. העיתונאים קרן נויבך ורן רזניק מטפלים בנושא באינטנסיביות רבה, אבל חסרה כתיבה מחקרית בנושא זה. תודה.
• כתוצאה מהדו"ח הנ"ל הוקמה ועדה ממשלתית, שבין היתר כתבה בהמלצותיה: "בעיית הקשירה היא רק קצה הקרחון"; הוועדה הצביעה על “ליקויים וכשלים שורשיים וארוכי שנים”. ועדה זו המליצה על “מינוי ועדת המשך ציבורית רב-תחומית שתדון בהיבטים המערכתיים של מערכת בריאות הנפש”, ופירטה שורה ארוכה של נושאים שיש לטפל בהם בדחיפות.
מקווים בכל לבנו שאם תקראו בעיון את החומר הזה, בלב פתוח, תבינו היטב מהי חובתכם האזרחית כמרכז לחקר המדיניות החברתית בישראל.
ד. וצ.
14/12/17
קיבלתי תשובה:
שלום דליה וצביאל:
בימים אלה, עם סיום עיסוקנו בדו"ח השנתי שלנו, אני עומד לקיים מפגש עם שני חברי צוות בריאות: פרופ' רפי גינת ופרופ' ורדה סוסקולני, לצורך דיון בנושא ההתפתחויות בתחום בריאות הנפש.
עם זאת, ברצוני לציין שאיננו עוסקים בנושאים שהם ביסודם יכולים להתפרש כקליניים.
ניידע אתכם על תוצאות המפגש.
בברכה,
פרופ' דב צ'רניחובסקי ראש צוות הבריאות
Prof. Dov Chernichovsky, Ph.D. (Economics) Professor Emeritus of Health Economics and Policy, Ben Gurion University of the Negev. Israel Director, Health Program, Taub Center for Social Policy in Israel
עניתי לו:
שלום פרופ' דב צ'רניחובסקי,
תודה רבה על התשובה המבטיחה.
גם אנחנו איננו עוסקים בנושאים קליניים, אף שמחקר גם בדיסציפלינות חיצוניות (למשל, סוציולוגיה, כלכלה, לימודי תרבות ועוד) מקובל לצטט נתונים מספרות מחקרית בנושאים קליניים, לפי הצורך.
מצרפת לצורכיכם טיוטת חוזר מנכ"ל משרד הבריאות, כדי להדגים חלק מההתפתחויות שציינת. עם זאת, בדוח אולי עדיף לא רק לסקר התפתחויות בתחום בריאות הנפש, אלא בעיקר לפרט כשלים וליקויים שדורשים תיקון דחוף. מצורף גם דוח ממשלתי שמאזכר רשימת נושאים כאלה (פרק ז': היבטים מערכתיים, עמ' 41). וכמובן, השערורייה של מקרי הבידוד הממושכים בתנאים תת-אנושיים בביה"ח שער מנשה וההתבטאויות הציבוריות החמורות של מנהל המוסד, פרופ' אלכסנדר גרינשפון בתכנית הרדיו "סדר יום" של קרן נויבך.